Квіти, що були зрізані, можуть зберігати свій вигляд протягом тривалого часу. Насамперед слід регулярно змінювати воду, оскільки брудна вода у вазі може значно зменшити життєздатність рослин. Максимальна чистота забезпечить гарне всмоктування води через стебло та вбереже від в'янення. Щоб забезпечити ще більш тривале збереження свіжості, слід знати, як підрізати квіти правильно.
Після придбання, прийшовши з квітами додому, важливо виконати перше обрізання ще до моменту опускання їх у воду. Особливими вимогами в цьому плані відрізняються троянди, які в іншому випадку можуть почати в'янути вже наступного дня.
Як обрізати квіти – загальні правила
Є як індивідуальні правила підтримки життя окремих видів рослин, і загальні правила обрізки, які актуальні для всіх квітів. Незалежно від того, який букет вам подарували чи ви придбали, слід забезпечити виконання п'яти найважливіших правил:
- Стебло завжди обрізається під кутом 45 °. Таким чином, поверхня вбирання буде значно ширшою, ніж при перпендикулярній обрізці.
- Щоб канали, якими вбирається і надходить волога, не закорковувалися повітрям, стебло слід підрізати під відкритим краном або в ємності з водою.
- Кожен новий день краще виконувати новий зріз.
- Все нижнє листя, яке контактуватиме з водою, перед встановленням букета у вазу потрібно видалити, обрізавши його до самого стебла. Це необхідно зробити, щоб не допустити гниття листя та зростання бактерій.
- Обрізання краще виконувати в той час, коли прохолодно. Не рекомендується робити це у спеку.
Як врятувати троянди від в'янення
Якщо Ви помітили, що троянди почали в'янути, а їх головки опускаються вниз, то це ще не означає, що квіти остаточно загинули. Їх можна відновити двома способами:
- коротко підрізати стебло;
- опустити квіти у наповнену водою ванну.
Як правильно підрізати квіти конкретного виду
Деякі види квітів відрізняються індивідуальними вимогами до підрізування:
- Бузок та хризантему обламують і кінчик стебла роздавлюють.
- Стебло гербер розрізають уздовж на значну глибину.
- Гортензії важко вбирають воду, тому їм роблять вертикальний зріз стебла від кінчика довжиною 3-5 див.
- Лілії та гортензії рекомендується відразу після зрізу потримати над нагрітою сковородою і лише після цього встановлювати у вазу.
- Стебло гвоздики, а також інших схожих з нею за будовою квітів слід зрізати над вузликом.
- Півонії вимагають дбайливого поводження і дуже чутливі до техніки зрізу, тому варто використовувати лише гострий інструмент.
- Лотоси, тюльпани, гіацинти, іриси мають рідкі стебла. Якщо виконати проколи стебла по всій довжині, можна уникнути закорковування судин і забезпечити поліпшене поглинання води.
Як часто потрібно підрізати квіти
Обрізка вимогливих квітів, як і заміна води, виконується щодня, оскільки рослини схильні до бактеріального зараження. В інших випадках оновлення зрізу має виконуватися раз на 2-4 дні. Щоразу можна усікати кінчик стебла на 2-3 див.
Також слід надавати особливу увагу жоржинам, амариліс і дельфініум. Стебла у цих квітах порожнисті. Перед встановленням у вазу рослини перевертають та набирають воду у стебло через зріз. Місце зрізу потім закорковують за допомогою ватного тампона. Обрізання цих квітів виконується дуже коротко. Щоразу після неї необхідно набирати в них нову воду.
Загальні рекомендації щодо тривалого збереження свіжості квітів
Ось кілька загальних рекомендацій, крім правильного підрізання стебла, які допоможуть зберегти гарний вигляд букета:
- Температура у приміщенні має перевищувати 20° C. Оптимальний діапазон становить 18-20° C.
- Для того, щоб трохи наситити рослини та захистити їх від розвитку патогенних мікроорганізмів у воді, можна кинути у вазу таблетку аспірину.
- Не варто розміщувати букети в безпосередній близькості до фруктів. Останні виділяють етилен, який сприяє в'яненню рослин.
Використовуючи ці кілька простих рекомендацій, можна забезпечити більш тривалу свіжість зрізаним квітам.